Lista celor 13 condamnați penal cărora Iohannis le retrage decorațiile

„Pot să spun chiar că am decis să retrag toate decorațiile tuturor celor care au condamnări penale și se încadrează în prevederile legii care prevede procedură de retragere a ordinelor naționale. Am demarat efectiv această acțiune și ea va fi finalizată în foarte scurt timp și veți primi lista decretelor prin care retrag aceste ordine”, a anunțat, marți, președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a confirmat totodată că printre ce-i care vor rămâne fără decorațiile primite se numără și fostul premier PSD, Adrian Năstase, care s-a aflat în situația de a fi condamnat.

Universul.net a obținut lista completă a condamnaților penal cărora le vor fi retrase decorațiile:

Dan Voiculescu – Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler
Ion Stan – Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler
Adrian Năstase – Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce
Adrian Severin – Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler
Cristian Anghel – Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler
Emilian Cutean – Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler
Gheorghe Bucur – Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler
Irina Jianu – Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler
Ionel Manțog – Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler
Mircea Muntean – Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler
Mihai Mucea – Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler
Miron Mitrea – Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler
Gheorghe Mencinicopschi – Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler
Chestiunea decorațiilor a revenit în atenția opiniei publice cu ocazia Zilei Naționale a României, când prezența lui Adrian Năstase la recepția organizată la Palatul Cotroceni a fost aspru criticată.

Fostul premier și lider al PSD a primit invitație la respectiva recepție în baza faptului că, în 2002, a fost decorat cu ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce. Legislația din România prevede ca persoanele care au fost decorate să fie invitate la recepția de Ziua Națională.

Totuși, potrivit legii, decorația poate fi retrasă dacă beneficiarul a suferit o condamnare la închisoare cu executare, caz în care s-a aflat Adrian Năstase.

Ambasadorul SUA, decorat la final de mandat
Tot marți, preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat pe ambasadorul SUA, Hans Klemm, cu Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de „Mare Cruce”.

Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii este mai solid şi mai dinamic decât în orice moment din istoria sa, a remarcat șeful statului.

„Îmi face o deosebită plăcere să ne întâlnim pentru a recunoaşte meritele unui profesionist, cu o contribuţie extraordinară la dezvoltarea relaţiilor dintre România şi Statele Unite ale Americii. Este o ocazie solemnă, în care confer cea mai înaltă decoraţie a statului român, dar este, totodată, o ceremonie dedicată prieteniei. La acest moment, în care misiunea dumneavoastră la Bucureşti se apropie de sfârşit, Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii este mai solid şi mai dinamic decât în orice moment din istoria sa. Marcarea, în 2020, a 140 de ani de relaţii diplomatice dintre ţările noastre are loc într-un context bilateral de care putem să fim mândri”, a afirmat, marţi, Klaus Iohannis, în cadrul ceremoniei de la Palatul Cotroceni.

Acesta a remarcat „angajamentul ferm şi interesul Administraţiei Statelor Unite ale Americii pentru consolidarea şi aprofundarea relaţiilor cu România”.

„Aportul dumneavoastră la aceste evoluţii a fost unul substanţial, prin statornicia prieteniei pe care aţi arătat-o poporului român, prin susţinerea dialogului şi a cooperării şi prin iniţiativele pe care le-aţi promovat şi pus în practică într-un mod deosebit de eficient. Într-o relaţie bilaterală bazată pe valori comune – precum stat de drept, democraţie şi drepturile omului – aţi ştiut să daţi un exemplu personal de acţiune consecvent fundamentată pe acestea. Într-un context complex în plan regional şi internaţional, România şi-a reconfirmat statutul de cel mai predictibil şi ferm aliat regional al Statelor Unite”, a mai spus Iohannis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *